WAAROM EEN GIRAFFE IN mijn LOGO?

robert snel.jpeg giraffe management

DE METAFOOR

De metafoor van de Giraffe heb ik jaren geleden ontdekt als alternatief en subtiele tegenhanger van de helikopterview in onze management cultuur. Daar waar de helikopter het speelveld overziet, bereikt de Giraffe hetzelfde doel maar staan zijn voeten nog in de klei van de organisatie. Als je de vergelijking doortrekt worden de overeenkomsten van dit prachtige dier met de inspirerende leiders in onze maatschappij steeds groter. 


Kop Uitsteken

Als de Giraffe volwassen is, is hij het grootste dier van de hele wereld, door de lange poten en lange nek bereikt hij een hoogte tot wel 6 meter. Hij steekt dus letterlijk met zijn 'kop' uit boven de rest.


Uitzicht

Waar veel dieren zich richten op het laag hangend fruit kan de Giraffe bij voedsel komen dat voor andere dieren onbereikbaar hoog is. In een organisatie ziet de Giraffe kansen, niet alleen de 'inkoppertjes' maar ook nieuwe onverwachte kansen.


ONVERSTOORBAAR

Door zijn ruwe harde tong hoeft hij zich niet te storen aan scherpe doorns. De aanwezige insecten verslindt hij onverstoorbaar mee en de zeer gemeen bijtende mieren die in de boom leven, eet hij gewoon op. Hij is onverstoorbaar in het behalen van zijn doel en het krijgen van energie.


STERK

Vijanden liggen continu op de loer, maar dat deert een volwassen Giraffe nauwelijks, een Giraffe verdedigt zich door met zijn voorpoten enorme klappen uit te delen. Natuurlijke vijanden heeft hij niet of nauwelijks.


ENERGIE

Een Giraffe slaapt maar 4 uur per dag en steeds maar 5 minuten achter elkaar. Een onvoorstelbare energie en drive kenmerkt een Giraffe.


IN DE WOLKEN

Giraffen zijn zo lang dat het net lijkt alsof ze altijd met hun hoofd in de wolken lopen en genieten van de zon.

Door zijn lange nek en grote ogen kan de Giraffe heel ver rond kijken, de savanne kent voor hem geen geheimen. Droogte in tijden van crisis deren de Giraffe niet. De Giraffe overziet de gevolgen en blijft gezond door het overzicht te houden en bladeren te kunnen blijven eten.


KNUFFELBAAR

Een Giraffe heeft twee kleine hoorntjes, bedekt met huid. Hij heeft grote oren en zijn uitstraling is verbindend zachtmoedig en warm. Een Giraffe is knuffelbaar en laagdrempelig, maar o zo sterk.


KLASSE

De vacht van een Giraffe bestaat uit geometrische vormen. Deze vlekjes zorgen ervoor dat hij niet goed te zien is tussen de bomen. Er zijn geen twee Giraffen precies gelijk! Een Giraffe is uniek. De meest voorkomende soort is de Rothschild Giraffe, gelijk aan het wijnhuis een bouquet van ware klasse!


HERKAUWERS

Giraffen zijn herkauwers, hij kauwt alles rustig nog een keer. Dit is goed voor zijn spijsvertering en hij bezint voor hij begint!


SAMENWERKEN

Elkaar beschermen. Giraffen staan tijdens het drinken op de uitkijk. Zij kunnen dan waarschuwen wanneer er gevaar dreigt.


SNELHEID

De Giraffe is snel, hij kan wel 60 kilometer per uur rennen. Daar heeft hij zijn naam ook aan te danken. Het Arabische woord 'xirapha' betekent 'hij die snel loopt'. De snelheid van de veranderende wereld is voor de Giraffe geen probleem.


VIJAND

Het grootste gevaar voor de Giraffe is de mens, van de haren van de staart worden armbanden gemaakt. Ook gebruiken mensen de staart als vliegenmepper. Een Giraffe blijft een trofee om te vangen. Stropers liggen in de savanne en in organisatie op de loer.


FLEXIBEL

De savanne is als onze economie en organisatie. De Giraffe leeft en overleeft met speelsgemak alle jaargetijden, nieuwe toetreders en jachtgedrag in zijn territorium.


CRISIS PROOF

Ook in droge tijden, als er op de savanne nauwelijks water te vinden is, kan de Giraffe overleven. In de bladeren zit veel vocht en een volwassen Giraffe eet hiervan zo'n 60 à 65 kg per dag. Dankzij de hoogte kan de Giraffe bij bladeren die voor de meeste herbivoren (planteneters) onbereikbaar zijn. In tijden van crisis zal de Giraffe daarom altijd overleven.


VERBINDEND

De Giraffe is warm, verbindend, krachtig en heeft visie!


ZUURSTOF

De Giraffe heeft een zeer groot hart, dit is noodzakelijke om voldoende bloed door zijn lange nek naar zijn hoofd te transporteren. Een Giraffe heeft de kracht om zuurstof aan alle delen van een organisatie te geven, hoe ver deze ook van het hoofdkantoor af staan. In alles is de Giraffe echt een 'klasse apart'.

Copyright © Robert Snel